„Scrisoare către o bunică tristă…” by Radu Ciornei (2020)

bunic

Dragă bunico, te plângi oricui găsești de faptul că ți-a plecat copilul din țară, că abia mai ajunge pe acasă, că nepoții tăi abia rup câteva cuvinte în limba Română.

Tresari când sună telefonul, sperând că sunt ei, iți saluți nepoțica la tabletă, ea iți zice „grammy” sau „nonna”, tu îi spui ceva despre prăjiturele, ea ciripește cuvinte pe care nu le cunoști. E vina ta, bunicuțo! Da, e vina ta.

Copiii tăi sunt în altă țară, pentru că, indiferent de ce te-au sfătuit ei, ai ales ce au spus Mihai Gâdea și Mircea Badea, indiferent dacă ticăloșii și-au numit fară concurs amantele, nepoții cretinoizi și consătenii pe posturile pe care doreau să concureze ei.

Ți-a plăcut pomana electorală, te-au impresionat asfaltările și „pavelizările” din luna votului, invitația la balul gratuit (plătit din banii orașului), unde dom’ primar ți-a spus pe nume.

Ai ales să votezi cu cei ce ți-au întins suta aceea amărâtă de lei, pentru ca într-o lună inflația să te aducă tot acolo unde erai și înainte.

Milă mi-e de tine, dar mai milă îmi e de mine, de noi, de toți cei care votăm întotdeauna altfel, dar ne izbim de zidul acesta ridicat de frăția tâlharilor ce ne conduc de atâta vreme…

Închei scrisoarea către bunica tristă imaginară, care nu îmi va citi niciodată rândurile izvorite dintr-o tristețe, la fel de adâncă și de largă precum dorul ei făță de nepoții ce nu îi vor cânta niciodată „Florile Dalbe” în Ajunul Crăciunului, ci, maxim, îi vor spune pe video „KraTchoon Pferichit Poonika” și mă adresez vouă, tuturor celor care aveți, încă, copii acasă.

Mă adresez tuturor celor care nu beneficiază de ticăloșia impusă de guvernanți, celor ce trăiesc cinstit. Beneficiarii ticăloșiei mă vor admonesta, vor sari ca arși, o să vedeți. Nu-i condamn. Își apară viață lor, ceva mai bună.

De ce ar dori autostrăzi, de ce ar dori Spitale, Educație performantă? Lor, Partidul le-a dat o sinecură. Le e bine… Oameni buni, nu puteți să vă plângeți în continuu că sunteți nemulțumiți, dar la urne să votați la fel!

Dacă doriți să vă țineți copiii acasă mergeți la vot! Cumpăniți, judecați, participați la viața cetății, faceți aici acea țară ca afară! Fară hoție putem ajunge în Secolul XXI.

Însă, mai presus de toate, mergeți la Vot! Nu votați, nu existați!

23 septembrie 2020

Autor: Radu Tudor Ciornei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *