Cel puțin 5 milioane de români au avut COVID-19, estimează imunologul Radu Ciornei

Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie și genetică moleculară, a declarat, marți, la B1 TV, că numărul real al persoanelor infectate cu COVID-19 în România este de cel puțin 5 milioane.

Radu Ciornei a avansat această cifră, precizând că mulți dintre românii cu simptome au preferat să stea acasă, fără a mai face testul pentru coronavirus.

„Din ceea ce observ în jurul meu, lumea vede că are simptome, stă acasă și nu se mai testează. Sunt foarte mulți care procedează astfel”, a spus Radu Ciornei.

„Eu cred că până în momentul de față, cel puțin 5 milioane de români au avut boala”, a adăugat Radu Ciornei.

Imunologul sucevean a menționat că se ghidează când face astfel de estimări după numărul de persoane infectate cu COVID-19 internate în secțiile de terapie intensivă.

„Eu am un indicator mare după care mă ghidez, care nu poate fi ascuns: numărul de oameni de la ATI”, a dezvăluit Radu Ciornei.

Radu Ciornei a spus că în România nu a fost încurajată testarea pe scară largă, motiv pentru care numărul de teste zilnice este mic.

„România este o țară care testează puțin și costă foarte mult să faci asta, niște sute de lei. Iar statul nu a descurajat, dar nici nu prea a încurajat testarea pe o scară foarte largă”, a mai precizat Radu Ciornei.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți, 19 ianuarie numărul de cazuri de COVID. Sunt 2.700 de cazuri noi de coronavirus, numărul total al persoanelor infectate cu COVID-19 fiind în România de la debutul pandemiei de 697.898.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *